Хөхний сүү ба сүүн шүд

1.Хөхөөр хооллох нь шүдний эрт үеийн цоорлын шалтгаан болдог уу?

Бяцхан сүүн шүд гарч ирснээс хойш удаан хугацаанд эх, хүүхдийн хүссэнээр хөхүүлэх нь биологийн хэвийн үзэгдэл юм. Түүхийн өмнөх үеийн гавлын ясны судалгаагаар хөхөөр хооллодог хүүхдүүдэд ялзрал илрээгүй.
Эрт үеийн шүд цоорох өвчнийг орчин үеийн хүүхдийн хоолны дэглэмд байгаа эсвэл байхгүйгээс шалтгаалсан байх ёстой.

Хөхний сүү ба сүүн шүд
Хөхний сүү ба сүүн шүд

Хөхөөр хооллох нь шүд цоорох шалтгаан болохоос илүүтэй хүүхдийн эрүүл мэнд, амны хөндийн хөгжлийг хамгаалдаг. Шүд цоорох шалтгаан нь эхийн сүү биш харин хоол хүнсэнд агуулагддаг элсэн чихэр юм. Доктор Эриксон, Мажари нарын хийсэн судалгаагаар өөр нүүрс усны эх үүсвэр байхгүй бол хөхний сүү нь лабораторийн шинжилгээгээр шүд цоорох шалтгаан болдоггүй болохыг тогтоожээ.

Чихэрлэг хоол. Lavigne нар мөн ялзрал нь хоол хүнс дэх сахар ба/эсвэл бактерийн түвшинтэй холбоотой болохыг олж тогтоосон бөгөөд бага насны хүүхдийн шүд цоорох өвчнийг эхийн сүүтэй холбосон нотолгоо байхгүй байна.


Шүд цоорох бусад эрсдэлт хүчин зүйлүүд нь ядуурал, үндэстэн ястны байдал, эхийн тамхи татдаг байдал, зэргээс онцгой хамааралтай болохыг тогтоожээ.

PRODENT ШҮДНИЙ ЭМНЭЛЭГ

ТЭГШ, ДҮҮРЭН, ЭРҮҮЛ инээмсэглэлийг бид танд мэргэжлийн үйлчилгээгээрээ бэлэглэх болно.

  • Даваа-Баасан 09:00-17:00
  • Бямба, Ням 09:00-19:00

2. Хөхөөр хооллох нь шүдийг хэрхэн хамгаалдаг вэ?

Хөхөөр хооллох нь хүүхдийн шинээр гарч ирж буй шүдийг хэд хэдэн аргаар хамгаалдаг, үүнд:

Амны хөндийн микробиом

Хөхөөр хооллох нь ам, гэдсийг хамгаалж, эрүүл дархлааг дэмжих төгс бичил биетийг (нөхөрсөг бактери) бүрдүүлдэг.

Ам, шүдний бие бялдрын хөгжил

Хөхөөр хооллох нь олон булчин, гавлын мэдрэл, эрүүний ясыг ашиглан амны хөндийг оновчтой бүрдүүлэхэд тусалдаг бөгөөд энэ нь шүдний эрүүл мэндэд эергээр нөлөөлдөг.

Хөхөөр хооллох нь шүдний мурийлт үүсэх эрсдэлийг бууруулдаг.

Бактерийн эсрэг үйлчилгээ, хоол боловсруулах фермент. Хөхний сүү нь нянгийн эсрэг маш олон хамгаалалтын шинж чанар, ферментүүдтэй тул хөхний сүүний лактоз (элсэн чихрийн нэг төрөл) нь цэвэр сахартай адил шүдэнд нөлөөлдөггүй.

Хэрэв зарим бактери нь хөндийтэй холбоотой байвал. Тэд хөхний сүүнд агуулагддаг гликопротеин болох төмөр агуулсан, нян устгах үйлчилгээтэй лактоферринээр үхдэг.

Шүд засах

Сүү нь лабораторийн судалгаагаар зохиомлоор эрдэсгүйжүүлсэн пааланг нөхөн сэргээж, өөрөөр хэлбэл шүдний паалан дахь кальци, фосфорыг хуримтлуулах нэг төрлийн шүд засах үйл явцыг бий болгодог нь батлагдсан.


Шүдний флюорозоос хамгаална

Хөхөөр хооллох нь фторын хэт их хордлогын улмаас шүдийг тэмдэглэж гэмтэхээс хамгаалдаг.

Хөхний сүү ба сүүн шүд
Хөхний сүү ба сүүн шүд

3. Хөхөөр хооллох нь ам, шүдний хөгжилд хэрхэн нөлөөлдөг вэ?

Хөхөөр хооллох механизм нь ам, тагнай, амьсгалын замын хэлбэрийг хэвийн болгож, шүдний оновчтой байрлалыг дэмждэг.

Эдгээр хүчин зүйлүүд нь нярайн гэнэтийн үхлийн синдром (SIDS), нойрны апноэ, гажиг заслын эмчилгээ хийх хэрэгцээг бууруулахад тусалдаг ба ирээдүйн эрүүл мэндийн бусад үр өгөөжийг нэмэгдүүлэхэд тусалдаг. Перес нар хөхөөр хооллох нь шүдийг буруу байрлуулах эрсдэлийг бууруулдаг болохыг тогтоожээ.

4. Шүд цоорох шалтгаан юу вэ?

Нярайн шүд цоорох нь түүхэн дэх харьцангуй саяхан тохиолдсон асуудал тул хөхөөр хооллодог хүүхдүүдэд эрт цоорох шалтгаан нь өөр юу байж болох вэ? Нярайн шүд цоорох буюу бага насны хүүхдийн шүд цоорох өвчний эрсдэлт хүчин зүйлүүд нь:
Хоолны дэглэм

  • Шүд цоорох нь шүүс, үр тариа/үр тариа, талх, хатаасан жимс, чихэрлэг эм, томьёо зэрэг чихэрлэг хоол хүнс хэрэглэхтэй холбоотой байдаг.
  • Хүүхдийн сүүн тэжээл. Сүүнд суурилсан сүүн тэжээл нь шүд цоорох шалтгаан болдог.
    Энэ нь зүгээр л элсэн чихэр нь бактеритай нэгдэж пааланг задалдаг хүчил үүсгэдэг гэсэн үг биш юм. Илүү их элсэн чихэр нь паалангаас хэт их кальцийг хурдан уусгадаг гинжин урвал үүсгэдэг. Шүд цоорох нь бактерийн халдвар биш юм. Энэ бол бидний хоолны дэглэм аманд агуулагдах бактерийг өлсгөлөнд оруулахад хүргэдэг нөхцөл юм.
    Сүүний шүдэнд стрессийн хүчин зүйлс
  • Гэмтсэн паалан (паалангын гипоплази) нь стрессийн үед хөгжиж буй шүдний стрессийн үзүүлэлт гэж тодорхойлсон; жишээ нь хоол тэжээлийн стресс, халдварт өвчин, орон нутгийн гэмтэл. Удамшлын гажиг нь ихэвчлэн хүнд бөгөөд бүх шүдэнд нөлөөлдөг. Нилза нар бага жинтэй төрөлт (дутуу төрөлт орно), хоол тэжээлийн дутагдал, астма, давтагдах халдвар, архаг өвчин, эм хэрэглэх зэрэг эрсдэлт хүчин зүйл болдог.
  • Флюороз. Шүд тэмдэглэгдсэн өөр нэг шалтгаан нь флюороз (хэт их фторын улмаас шүдний паалан толбо үүсэх) байж болно.
    Жирэмсэн үед эх эсвэл урагт үзүүлэх стресс
  • Эхийн стресс. Эхийн стресс, өвчин эмгэг, эхийн жирэмслэлтийн үед сүүн бүтээгдэхүүний хэрэглээ багассан нь хүүхдийн шүд цоорох өндөр хувьтай холбоотой байв.
  • Жирэмсэн үед эхийн Д аминдэмийн хэмжээ. Нэгэн судалгаагаар бага насны хүүхдийн шүд цоорох өвчлөл болон жирэмсэн үед эхийн Д аминдэмийн түвшин бага байх хооронд холбоотой байж болох юм.
    Шүдний эмч, хөхүүл
    Дээрх судалгааны үр дүнг үл харгалзан зарим шүдний эмч нар хөхөөр хооллох, ялангуяа шөнийн цагаар хөхүүлэх нь шүд цоорох шалтгаан болдог гэж хэлж болно. Гэсэн хэдий ч нярай болон бага насны хүүхдүүд өдөр шөнөгүй хөхөөр хооллох нь биологийн хувьд хэвийн үзэгдэл бөгөөд энэ таамаглалыг нотлох баримт байхгүй байна.
    Хүүхдийн лонхны шүд цоорох буюу “лонхны амны синдром”-той төөрөгдөл
    Сүүгээр хооллох томьёо болон хөхөөр хооллох хоёрын ялгааг үл тоомсорлож байгаа нь хөхөөр хооллох гэсэн таамаглалд хүргэсэн байж магадгүй юм.

Шүдний эмчийн зөвлөгөө оношилгоо аваарай

Prodent Clinic Шүдний эмнэлэг танд татгалзахын аргагүй санал тавьж байна. Та өөрийн шүдний зургийг гар утсаараа аваад бидэнд илгээгээрэй.

385524256 353918653965947 6408043548399757555 n
  • 2-3 хоногт багтан таны шүдний эрүүл мэндийн оношлогоог хийж имэйлээр илгээнэ.
  • Энэхүү оношилгоо нь зөвхөн онлайнаар шүдний зургаа илгээсэн хэрэглэгч бүртгүүлэх боломжтой
  • Амны хөндийн зургаа илгээхдээ дээрх зургийн адил сайн харагдахуйц байдлаар дарж илгээгээрэй.

Холбоотой Үйлчилгээ

Зөвлөгөө Мэдээлэл